Sjoerd Meuleman

Sjoerd Meuleman >> Weblog >> artikel: 'Tragiek'

Tragiek

Dirk Kuyt mocht weer een keer meedoen. In de wedstrijd tegen Marseille liep hij als vanouds de longen uit zijn lijf en scoorde zowaar. Een unicum bijna. Scoren stond alweer een tijdje niet in zijn woordenboek opgeschreven.
Kuyt is een verdienstelijk voetballer. Een fijne gozer ook. Een verdienstelijke voetballer en een fijne gozer voor Nederlandse top en Europese subtop. Een heerlijke speler voor Twente, Heerenveen of vooruit Feyenoord nog een keer. Maar helaas voor Kuyt zelf geen Champions Leage. Daar heeft hij weinig te zoeken.
Een dingetje. Kuyt is een echte loper. Het vormt zijn basis. Kuyt is eigenlijk lopen. De enige reden om na te denken over of je hem opstelt of niet. Hij loopt als een kievit, alleen zo weinig snel. Op de eerste meters is hij zelfs hinderlijk traag. Hij lijdt aan het Huntelaarsyndroom. Demarreren met klei aan zijn schoenen.
Kuyt is daarom vaak net te laat. Hij krijgt daarom ook bijna nooit kansen. En als hij ze krijgt dan zie ik twijfel. Omdat hij zo weinig kansen krijgt, durft hij zelden vol uit te halen. Hij doet altijd van die beheerst ingeschoten schotjes. Net als vanavond. Die keeper had hem nog bijna.
Ander dingetje is zijn techniek. Kuyt is niet balvast. Als Kuyt een bal in de dekking krijgt aangespeeld, gaat het mis. Dan springt de bal van zijn voet of laat hij zich naaien door zijn tegenstander. Dat kost weer extra kilometers. Want zó is Dirk ook. Als hij de bal verliest, gaat hij er achter aan. Als een terrier wil hij zijn fout herstellen.
Gelukkig wordt Kuyt vanzelf ouder en dus ook wijzer. De verslaggever vertelde ten minste dat Kuyt zijn best zou blijven doen als hem dat werd gevraagd. Niet meer zou zeuren wanneer hij de volgende keer er weer naast zou staan. Het kwam over als een soort van berusting. Als de tragiek van Kuyt.

6 reacties tot nu

  1. Heinze Bakker
    12 december, 2007

    | 2:35 pm

    Sympathiek natuurlijk dat u Dirk Kuyt zo in het zonnetje zet. Geheel in de geest van van de populairste christen van het land vol mededogen. Toegegeven dat Dirk een technicus pur sang is als we hem vergelijken met de koning van de draf en rensport Ruud van Nistelrooij. De meester van het zinloze gedraaf. U behoort waarschijnlijk tot de 103% van de Nederlandse bevolking die vindt dat Ruud moet spelen en dat van Basten moet opstappen. Dezelfde 103% die na het behalen van de Europese titel smeken om het aanblijven van Marco. De statistieken van Maurice de Hond zeggen meer over de hysterische staat van ons land dan dat ze iets zeggen over welk onderwerp dan ook. Nog maals bah!

    Heinze

  2. 12 december, 2007

    | 3:28 pm

    Dit was toch een aardig stukje? Me dunkt dat ik Kuyt een fijne gozer vind.
    En tot welk percentage ik wil behoren, maak ik zelf wel uit.
    Ik groet u.

  3. Heinze Bakker
    12 december, 2007

    | 3:54 pm

    Tot welk percentage u behoort, maakt Maurice natuurlijk uit, uw stoere praatjes ten spijt.

  4. 12 december, 2007

    | 4:24 pm

    Hij heeft me anders nog nooit gebeld.

  5. Heinze Bakker
    14 december, 2007

    | 8:51 am

    Dat is ook niet nodig. Overigens lees ik uw stukjes met graagte. Dat mag ook wel eens gezegd.

    Heinze

  6. 14 december, 2007

    | 11:05 am

    Dank voor uw vriendelijke woorden. Wij gaan mekaar nog eens mogen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te kunnen geven.

AWSOM Powered